Ukens Planteprofil: Calathea

Ukens Planteprofil: Calathea

Velkommen til plantehjems ukentlige planteprofil. Denne uken skal vi snakke om en av naturens vakreste - og mest dramatiske - planter: Calathea. Med sine enestående blader har Calathea blitt en favoritt blant plantentusiaster over hele verden. La oss dykke inn i verden av Calathea og oppdage hvorfor disse plantene er en ekte stjerne.

Plante med hvite striper | Calathea White Star | Photo by Steve DiMatteo on Unsplash

Calathea er kjent for sitt slående bladverk med intrikate mønstre, farger og teksturer. Hver variant av Calathea har sitt eget særpreg, fra de intrikate linjene på Calathea Orbifolia til de kontrastrike konstellasjonene på Calathea Makoyana. Den eksotiske skjønnheten til Calathea gjør den til et naturlig midtpunkt i ethvert rom.

For å trives krever Calathea spesifikke forhold, og den er derfor blitt kjent som en "drama queen" blant planteentusiaster. Calathea trives best i indirekte lys, men ikke direkte sollys. Den vil ha drenerende jord som er konstant fuktig, men ikke for våt. For å sikre at jorda ikke tørker ut, kan du bruke en fuktighetsmåler. Calathea er en tropisk art, og trives derfor best med høyere luftfuktighet. Du kan enten bruke en luftfukter, eller gruppere planter for å øke luftfuktigheten. Du kan også fylle ett brett med leca-kuler og vann. En enkel måte å overvåke luftfuktigheten på er med et hygrometer.

Calathea warscewiczii | Photo by feey on Unsplash

Jeg håper denne planteprofilen gir deg inspirasjon og kunnskap om en plante som virkelig bringer eleganse til bladverdenen. La oss dykke inn i noen forskjellige planter i Calathea-familien, og la deg inspirere!

1. Calathea Orbifolia

Orbifolia er kjent for sine store, runde blader med lysegrønne striper og et karakteristisk mønster som gir planten et elegant utseende. De store, runde bladene er prydet med et subtilt mønster av sølvgrønne striper som skaper en slående kontrast. Mønsteret gir planten et elegant uttrykk, og dette gjør Calathea Orbifolia til et enkelt valg blant plantentusiaster. For å opprettholde sitt visuelle preg, bør denne planten plasseres i indirekte lysforhold, få jevnlig fuktighet og holdes i en godt drenert jordblanding. Calathea Orbifolia legger til en følelse av tropisk luksus i ethvert rom og er en pryd for de som setter pris på det vakre i detaljene.

2. Calathea Medallion:

Calathea Medallion er en visuelt imponerende variant innen Calathea-familien, og er en plante som er lett å finne her til lands. Hver bladplate er en mix av farger og mønstre, med dype grønne nyanser og en symmetrisk utførelse av lilla og lysegrønne striper som stråler fra midten av bladet. Den unike medaljong-effekten gir planten et majestetisk preg. Calathea Medallion bør plasseres i indirekte lys, ha jevnlig fuktighet og plasseres i en velbalansert jordblanding. Med sitt kunstneriske utseende og tropiske sjarm, bringer Calathea Medallion et kunstverk av farger og mønstre inn i ethvert rom, og gir en atmosfære av botanisk eleganse og raffinement.

Calathea Zebrina | Photo by feey on Unsplash

3. Calathea Zebrina:

Calathea Zebrina fanger oppmerksomheten med sitt livlige mønster av grønne og lysegrønne striper som ligner på kan minne om stripene på en sebra. Hvert blad er et kunstverk med sine karakteristiske stripe og dramatiske kontrast. Denne tropiske skjønnheten gir en følelse av energi og bevegelse til ethvert rom. For å bevare den slående utstrålingen, bør Calathea Zebrina ha moderat indirekte lys, jevnlig fuktighet, og plasseres i en godt drenert jordblanding. Med sin unike estetikk og tropiske sjarm, er Calathea Zebrina en levende påminnelse om naturens skjønnhet og en flott tilføyelse til enhver planteentusiasts samling. Zebrina er - sammen med Warscewiczii - min personlige favoritt Calathea.

4. Calathea Warscewiczii:

Calathea Warscewiczii, også kjent under kallenavnet "Jungle Velvet", er et kunstverk i seg selv. Dette majestetiske medlemmet av Calathea-familien har store, brede blader som er dypt mettede i en rik grønnfarge med lysere kontraster, og bladverket er så mykt at du har lyst til å klappe planten. Hvert blad utstråler en følelse av ro og eleganse, og den som eier Calathea Warscewiczii, får gleden av å ha et levende kunstverk i sitt nærvær.

Calathea Warscewiczii bør plasseres i indirekte lys, få jevnlig fuktighet og vokse i en veldrenert jordblanding. Denne planten krever oppmerksomhet, men belønner dedikerte eiere med en fortryllende, blomstrende opplevelse. Calathea Warscewiczii er ikke bare en plante; den er en reise inn i tropenes magi og et strålende symbol på naturens blendende variasjon.

For å sikre at den ikke tørker ut, men heller ikke får jord-råde kan du benytte en fuktighetsmåler som måler hvor våt jorda er for deg.

Calathea Makoyana "Peacock plant" | Photo by Steve DiMatteo on Unsplash

5. Calathea Makoyana (Peacock Plant): 

Calathea Makoyana, også kjent som Peacock Plant - påfuglplante -, sjarmerer alle med bladverk som ligner fjærdrakten til en påfugl. Hvert blad er mønstret med elegante striper i mørkegrønt og lysegrønt. Et rolig bakteppe av rosa gir en delikat touch. For å dyrke denne skjønnheten på beste vis, bør den - som de fleste Calathea - plasseres i indirekte lys, ha jevnlig fuktighet, og dyrkes i en jordblanding som gir god drenering. Calathea Makoyana bringer et streif av regnskogens mystikk og skjønnhet inn i ethvert rom, og bli lett et fascinerende blikkfang i enhver plantesamling.

Calathea er alle kjent for sitt slående bladverk og er populære blant plantentusiaster på grunn av deres estetiske appell og ofte unike mønstre. Ulempen med planten er at de, som tidligere nevnt, er ekstremt dramatiske, og kan visne hvis du glemmer å vanne dem én gang.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar