Pynt med hagelupiner, men vær obs på dette!

Pynt med hagelupiner, men vær obs på dette!

Lupiner (Lupinus spp.) er en slekt av blomstrende planter som finnes i et mangfold av fargerike varianter og former. Disse hardføre staudene er ikke bare kjent for sine flotte blomster, men også for sin evne til å binde jorden de vokser i. 

Svartelistet

Lupiner ble innført til Norge av Statens Vegvesen for å hjelpe til med å binde jorda, men de overveide ikke konsekvensene av importen, noe som første til at hagelupiner ble svartelistet i Norge i 2007. I 2016 ble det forbudt å så frøene her til lands, men blomstene er overalt.

Closeup av en hagelupin med en humle | Photo by Hongbin on Unsplash

Lupiner tilhører den store familien Fabaceae, også kjent som erteblomstfamilien. Det er over 200 ulike arter av lupiner som varierer i størrelse, farge og form. I Norge er det hagelupin som er mest utbredt.

Det mest slående trekket ved lupiner er deres staselige blomsterstander. Blomstene er vanligvis formasjoner av tett pakket, erter-lignende blomster i ulike nyanser av rosa, lilla, blå og hvit. Disse fargerike kolonnene gir lupiner et majestetisk preg, og de gjør seg veldig godt i en vase inne i stuen eller ute på terrassen.

Hvis du ønsker å pynte med lupiner, kan du se utvalget av blomstervaser her!

PS: Husk å kaste lupiner i restavfall og ikke i matavfall når de er visne. Restavfall blir brent, og dette sikrer at frøene ikke sprer seg ytterligere.

En eng med hagelupiner | Photo by Vitolda Klein on Unsplash

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar