Hvordan ble roser et tegn på kjærlighet?

Hvordan ble roser et tegn på kjærlighet?

Valentinsdagen er her, og derfor passer det fint å dykke inn i historien om roser som et symbol på kjærlighet.

Historien om roser som et symbol på kjærlighet strekker seg tilbake i tid og er et resultat av en kombinasjon av litteratur, mytologi, og kulturelle praksiser. La oss se på hvordan røde roser ble et bevis på kjærlighet:

En bukett med røde roser | Photo by Anastasia Zhenina on Unsplash

Afrodite:

I gresk og romersk mytologi var rosen knyttet til kjærlighetsgudinnene som Afrodite (gresk) og Venus (romersk). Ifølge myten skapte Afrodite en hvit rose for å teste kreftene sine, og hun bar rosen på brystet. 

En annen myte var gudinnen Moder Jord sjalu på Afrodites skjønnhet at hun ville skape noe som kunne konkurrere med Afrodite, og skapte en rød rose.'

Hvit villrose | Photo by Anastasia Zhenina on Unsplash

De fleste legendene rundt roser handlet om Afrodite, og rosene ble derfor assosiert med Afrodite som var gudinnen for skjønnhet og kjærlighet.

Romantisk Poesi:

I middelalderens ridderromaner og dikt ble roser et symbol på kjærlighet og hengivenhet. Riddere gav ofte roser til sine elskede som et uttrykk for kjærlighet, og blomstene ble en del av hoffkulturen.

Diktere som William Shakespeare brukte ofte blomstermetaforer, inkludert roser, for å formidle følelser av kjærlighet og lidenskap. I den romantiske perioden, spesielt på 1700- og 1800-tallet, blomstret bruken av blomstersymbolikk videre i poesi. 

Mismatched and red rose | Photo by Anastasia Zhenina on Unsplash

Over tid har rosen blitt et universelt symbol på kjærlighet og romantikk. Dette kan delvis tilskrives blomstens naturlige skjønnhet, delikate duft og varierte farger. Roser ble en populær gave blant elskende.

Hver farge av rose har fått en spesifikk betydning. For eksempel symboliserer røde roser lidenskap og romantisk kjærlighet, hvite roser representerer uskyld og renhet, mens rosa roser kan symbolisere beundring og takknemlighet.

Hvite og røde roser | Photo by Catherine Zaidova on Unsplash

Valentinsdagen

Feiringen av Valentinsdagen 14. februar har også bidratt til å styrke assosiasjonen mellom roser og kjærlighet. På denne dagen gir mange en bukett med roser til sin partner som et tegn på sin kjærlighet og hengivenhet.

Samlet sett har roser gjennom historien blitt en kraftfull visuell metafor for kjærlighetens mange nyanser. Denne symbolikken har blitt formet av kulturelle praksiser, litteratur og kunst, og rosen forblir et tidløst og internasjonalt anerkjent symbol på kjærlighet.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar